Een Arabisch-Israëlische vrouw is op 124-jarige leeftijd overleden. Indien die leeftijd juist wordt bevonden in de documenten, zou dat betekenen dat ze de oudste mens is die ooit geleefd heeft, aldus Israëlische media.

Mariam Amash uit het Arabische dorp Jisr al-Zarqa, ten noorden van Tel Aviv, laat tien kinderen en ongeveer driehonderd klein- en achterkleinkinderen na, schrijft de Israëlische krant Yedioth Ahronot. Volgens haar Israëlische identiteitskaart werd ze in 1888 geboren.

Tot zover bekend was de Française Jeanne Calment (1875-1997) de oudste mens aller tijden. Ze werd 122 jaar.

Amash vertelde enkele maanden geleden dat ze inderdaad 124 was en dat ze haar geboortejaar herinnerde, maar niet de datum. Zo schreef de klerk die haar tientallen jaren geleden haar identiteitskaart op de dienst Bevolking overhandigde, 00.00.1888 op het document.

'Mijn familie viert daarom mijn verjaardag telkens op het eind van het jaar', verklaarde ze. Het nieuws komt minder dan een week nadat het Guinness Book of Records Jirouemon Kimura, een 115-jarige Japanse man, officieel als de oudste levende persoon op de wereld registreerde.

Bron : Belga